Naleśniki meksykańskie z sosem czosnkowym fit

image-5

 

Czy zastanawialiście się nad tym dlaczego rzeczy w wersji „fit” nie wszystkim smakują? Dlaczego mąka gryczana nie każdemu „podchodzi”, bo musi być biała, a razowy makaron „drapie w podniebienie”? Jest to kwestia przyzyczajenia! A co by było gdyby od dzieciństwa matki karmiły nas zdrowymi produktami? Wtedy biała bułka pewnie byłaby niedobra! Do niektórych rzeczy jesteśmy po prostu przyzwyczajeni lub nauczeni. A może warto przygotować umysł na zmianę w kierunku zdrowych nawyków? Wywalić pare rzeczy z kuchni, zamienić na inne – wartościowe. To fakt, na początku może być dla niektórych dziwnie. Wiem, bo w końcu sama przeszłam tą samą drogę. I wiecie co? Rewelacja! Nie tylko jeśli chodzi o kilogramy, ale też samopoczucie, cerę, koloryt skóry, włosy czy paznokcie. Przygotowałam dziś dla Was przepis na meksykańskie naleśniki ze szczęśliwej mąki:))))

 

Składniki na porcję dla jednej osoby:

  • jajko
  • 50g mąki (u mnie z ciecierzycy)
  • woda do rozcieńczenia ciasta
  • 50g sera feta
  • 100g piersi z kurczaka
  • 60g czerwonej fasolki konserwowej z puszki
  • 75g jogurtu naturalnego
  • 4g oleju(łyżeczka)
  • kapusta pekińska
  • czosnek

 

Przygotowanie:

  • Z jajka i mąki robimy ciasto naleśnikowe, dodajemy wodę i przyprawy(sól himalajska, papryka słodka i ostra, oregano)
  • Smażymy nalesniki.
  • Kurczaka przyprawiamy i smażymy na przygotowanym oleju.
  • Przygotowujemy sos: do jogurtu naturalnego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić do smaku solą i ulubionymi ziołami.
  • Naleśniki wypełniamy farszem z reszty składników i podajemy z sosem

 

MAKRO:

  • Kcal: 590
  • B: 52,65
  • W: 44,5
  • T: 22,9

 

Przepis przygotowany przez autorkę bloga www.fitnat.pl oraz udostępniony na tym blogu za jej zgodą. 

 

image-6

 

image-7

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *