Banan w cieście naleśnikowym na puszystym omlecie

2-2

 

Banan w cieście skradł moje serce! Chrupiąca skórka, słodycz i miękkość jest to szał dla podniebienia, niebo w gębie i milion innych epitetów, które nie są w stanie wyrazić dobroci tego, co czułam – jedząc:) Podane na puszystym omlecie wg. Karola Okrasy to wprost… magia, śniadanie mistrzów, ekskluzywne i wyborne jedzenie, które możesz przyrządzić sobie Ty sam w zaciszu swojej domowej kuchni. Dasz wiarę?! Jedyne, czego potrzebujesz to odrobina dobrej woli, garść cierpliwości, szczypta umiejętności kulinarnych i kilka składników:) Tego typu śniadanie to sytość na długie godziny, energia, deser, zaspokojenie kubków smakowych. Ah! Czego chcieć więcej? Czy można piękniej zacząć dzień?


Składniki na porcję dla jednej osoby: 

 

Omlet:

  • 2 jajka
  • 50 g śmietany 18% (dobrze sprawdzi się także jogurt naturalny, grecki itp.)
  • 10 g mąki
  • odrobina oleju do smażenia

Banan w cieście:

  • 100 g banana
  • 25 ml mleka(u mnie było to migdałowe)
  • 20 g mąki (u mnie jaglana)
  • 10g oleju do smażenia(u mnie kokosowy)

Przygotowanie:

 

Omlet:

  • Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy mąkę i śmietanę, mieszamy na gładką masę – natomiast do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na prawie sztywną pianę. Następnie pianę dodajemy do żółtek i baaaardzo bardzo delikatnie i powoli mieszamy.
  • NIEROZGRZANĄ patelnię smarujemy olejem i wylewamy masę. Smażymy na małym ogniu, aż spód się leciutko przypiecze, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 10minut.

Banan:

  • Do miseczki wlewamy mleko i wsypujemy mąkę, mieszamy na gładką masę. Banana kroimy w talarki i wrzucamy do miseczki. Dokładnie obtaczamy przygotowaną masą.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy zawartość miseczki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
  • W tym czasie nasz omlet powinien już być gotowy. Podajemy razem 😉 Pyszne śniadanko!

 

Makro:

  • kcal: 525
  • B:18,34
  • T:30,55
  • W:43,74

 

Przepis przygotowany przez autorkę bloga www.fitnat.pl oraz udostępniony na tym blogu za jej zgodą.

 

1-2

 

3-2

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *