Czy zastanawialiście się nad tym dlaczego rzeczy w wersji „fit” nie wszystkim smakują? Dlaczego mąka gryczana nie każdemu „podchodzi”, bo musi być biała, a razowy makaron „drapie w podniebienie”? Jest to kwestia przyzyczajenia! A co by było gdyby od dzieciństwa matki karmiły nas zdrowymi produktami? Wtedy biała bułka pewnie byłaby niedobra! Do niektórych rzeczy jesteśmy po prostu przyzwyczajeni lub nauczeni. A może warto przygotować umysł na zmianę w kierunku zdrowych nawyków? Wywalić pare rzeczy z kuchni, zamienić na inne – wartościowe. To fakt, na początku może być dla niektórych dziwnie. Wiem, bo w końcu sama przeszłam tą samą drogę. I wiecie co? Rewelacja! Nie tylko jeśli chodzi o kilogramy, ale też samopoczucie, cerę, koloryt skóry, włosy czy paznokcie. Przygotowałam dziś dla Was przepis na meksykańskie naleśniki ze szczęśliwej mąki:))))
Składniki na porcję dla jednej osoby:
- jajko
- 50g mąki (u mnie z ciecierzycy)
- woda do rozcieńczenia ciasta
- 50g sera feta
- 100g piersi z kurczaka
- 60g czerwonej fasolki konserwowej z puszki
- 75g jogurtu naturalnego
- 4g oleju(łyżeczka)
- kapusta pekińska
- czosnek
Przygotowanie:
- Z jajka i mąki robimy ciasto naleśnikowe, dodajemy wodę i przyprawy(sól himalajska, papryka słodka i ostra, oregano)
- Smażymy nalesniki.
- Kurczaka przyprawiamy i smażymy na przygotowanym oleju.
- Przygotowujemy sos: do jogurtu naturalnego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić do smaku solą i ulubionymi ziołami.
- Naleśniki wypełniamy farszem z reszty składników i podajemy z sosem
MAKRO:
- Kcal: 590
- B: 52,65
- W: 44,5
- T: 22,9
Przepis przygotowany przez autorkę bloga www.fitnat.pl oraz udostępniony na tym blogu za jej zgodą.