Składniki
– 2 szklanki suchej fasolki
-1 duża cebula
– 5-6 średniej wielkości pomidorów rzymskich
– 2 łyżeczki majeranku
– 1 łyżeczki bazylii
– 1-1 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
– 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
Przygotowanie
– Fasolkę zalewamy na noc wodą i moczymy. Następnego dnia odlewamy wodę, płuczemy. Wlewamy świeżą wodę (powinno być okolo 2-3 cm więcej wody niż fasolki). Gotujemy fasolkę do miękkości.
– W międzyczasie na patelni smażymy pokrojoną cebulkę na jasno złoty kolor.
– Pod koniec gotowania fasolki dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, podsmażoną cebulkę, sól, imbir i pozostałe przyprawy. Gotujemy razem przez około 15 minut.
Podajemy z razowym chlebem lub ziemniaczkami.
Przepis: http://zdrowienatalerzu.pl/