Pieczarki z ciecierzycą

PIECZARKI Z CIECIERZYCĄ (GARBANZO)

Składniki

– 6 dużych pieczarek

– 3 łyżki sosu sojowego

– 2 łyżki oliwy

– 1 łyżka zmielonych suszonych grzybów

– 1/2 cebuli lub 1/2 pęczka szczypiorku

– 1 ząbek czosnku

– 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (garbanzo)

– 5 łyżek bułki tartej (lub w wersji bezglutenowej zmielone migdały)

 

Przygotowanie

– Grzyby bez nóżek po umyciu wykładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem i polewamy sosem sojowym zmieszanym wcześniej z oliwą i 1 łyżeczką sproszkowanych suszonych grzybów. Pieczemy w piekarniku w temp. 400F ok. 10-15 min.

– Cebulę i nóżki grzybków podsmażamy na oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem.

– Cieciorkę miksujemy w blenderze albo w robocie kuchennym. Możemy również rozgnieść dobrze widelcem, następnie mieszamy z usmażoną cebulą.

– Masę z cieciorki wykładamy na pieczarki, posypujemy bułką tartą lub stostowanymi na suchej patelni zmielonymi migdałami. Pieczemy w temp. 400F ok. 10-15 min.

Przepis: http://zdrowienatalerzu.pl/

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *