Czekoladowy chleb z cukinii

Składniki:

  • 1 ¾ szklanki  mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1½ łyżeczki łuski psyllium (babka płesznik) lub mielonego siemienia lnianego
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  •  ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • ¼ szklanki drobno posiekanej gorzkiej czekolady 70%
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki startej cukinii (1 średnia cukinia)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

– Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

– Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

– W dużej misce przesiać: mąkę, kakao, łuskę psyllium, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość wymieszać z drobno posiekaną w kostkę gorzką czekoladą.

– W misie miksera umieścić jajka, cukier, sok z cytryny, mleko i olej. Miksować całość około 7 minut.

– Do mokrej mikstury dodać  suche składniki. Wymieszać szybko, niezbyt dokładnie.

– Następnie dodać cukinię i całość dobrze wymieszać. (uwaga! nie należy ciasta za długo mieszać – tylko do połączenia składników)

– Przelać ciasto do przygotowanej formy i piec przez godzinę, aż wykałaczka wychodzi czysta. Wystudzić.

Przepis: http://kingaparuzel.pl/

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *