Kasza owsiana na słodko

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy owsianej
  • 1½ szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki płatków kokosa
  • 2 łyżki żurawiny
  • dowolny świeży owoc (u mnie melon)

Przygotowanie:

– Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów i kokosa aż nabiorą złotego koloru.

– Kaszę owsianą przepłukać na sicie. Włożyć do garnka wraz z olejem kokosowym, mlekiem, szczyptą soli i ekstraktem waniliowym. Gotować na małym ogniu aż wchłonie cały płyn około 15 – 20 minut. Odstawić pod przykryciem na kolejne 5 – 10 minut.∗

– Kaszę przełożyć do miseczek – polać syropem klonowym, posypać podprażonymi płatkami i udekorować dowolnymi, świeżymi

Przepis: http://kingaparuzel.pl/

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *