Składniki:
- 1 ¾ szklanki mąki gryczanej
- 1/3 szklanki kakao
- 1½ łyżeczki łuski psyllium (babka płesznik) lub mielonego siemienia lnianego
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- ¼ szklanki drobno posiekanej gorzkiej czekolady 70%
- 2 jajka
- ¼ szklanki mleka
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki startej cukinii (1 średnia cukinia)
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
– Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
– Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
– W dużej misce przesiać: mąkę, kakao, łuskę psyllium, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość wymieszać z drobno posiekaną w kostkę gorzką czekoladą.
– W misie miksera umieścić jajka, cukier, sok z cytryny, mleko i olej. Miksować całość około 7 minut.
– Do mokrej mikstury dodać suche składniki. Wymieszać szybko, niezbyt dokładnie.
– Następnie dodać cukinię i całość dobrze wymieszać. (uwaga! nie należy ciasta za długo mieszać – tylko do połączenia składników)
– Przelać ciasto do przygotowanej formy i piec przez godzinę, aż wykałaczka wychodzi czysta. Wystudzić.
Przepis: http://kingaparuzel.pl/