Dziś przedstawiam Wam autorski przepis na wypasione śniadanko. Do tej pory utrzymywany był w tajemnicy ze względu na unikalną recepturę. Jest tak pyszny, że czekałam na odpowiedni moment, by Wam go pokazać 😉 Mega sycący. Ciężko uwierzyć, że jest tak duży i ma stosunkowo tak mało kalorii. Ludzie, kiedy widzą mnie z takimi dużymi objętościowo posiłkami często komentują „taka chuda, a tyle je! I tak świetnie wygląda, takiej to dobrze!” Oczywiście jest to tylko kwestia doboru odpowiednich składników, nieprzetworzonych, dobranych produktów i braku cukru. Dla porównania kawałek ciasta z cukierni jest mały w porównaniu do mojego śniadaniowego tortu, a ma jakieś 500-600 kcal. To wyobraźcie sobie, co musi tam być? 🙂
Składniki na ogromną porcję dla JEDNEJ osoby 500 kcal:
Spód:
- pół puszki fasolki konserwowej czerwonej
- jajko
- 5g kakao
Masa:
- opakowanie serka wiejskiego
- 15 g mąki kokosowej lub 6 g wiórek kokosowych
- 50 g mleczka kokosowego z puszki
Dodatki:
- 150 g sezonowych owoców
- słodzik
Przygotowanie:
- Jajko rozbić, dodać kakao i fasolkę, zblendować na gładką masę.
- Powstałą masę rozdzielam w sposób, aby wyszedł mi jeden placek większy, drugi mniejszy. Do tego używam dwóch patelni i smażę dwa rownocześnie. Można użyć oczywiście jednej – wtedy jest to bardziej czasochłonne.
- Serek wiejski, mleczko kokosowe i mąkę kokosową(lub wiórki) mieszam w jednej miseczce. Dodaję słodzik
- Placki przekładam powstałym farszem i układam owoce. GOTOWE!
Przepis przygotowany przez autorkę bloga www.fitnat.pl oraz udostępniony na tym blogu za jej zgodą.