Składniki
– 6 dużych pieczarek
– 3 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka zmielonych suszonych grzybów
– 1/2 cebuli lub 1/2 pęczka szczypiorku
– 1 ząbek czosnku
– 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (garbanzo)
– 5 łyżek bułki tartej (lub w wersji bezglutenowej zmielone migdały)
Przygotowanie
– Grzyby bez nóżek po umyciu wykładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem i polewamy sosem sojowym zmieszanym wcześniej z oliwą i 1 łyżeczką sproszkowanych suszonych grzybów. Pieczemy w piekarniku w temp. 400F ok. 10-15 min.
– Cebulę i nóżki grzybków podsmażamy na oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem.
– Cieciorkę miksujemy w blenderze albo w robocie kuchennym. Możemy również rozgnieść dobrze widelcem, następnie mieszamy z usmażoną cebulą.
– Masę z cieciorki wykładamy na pieczarki, posypujemy bułką tartą lub stostowanymi na suchej patelni zmielonymi migdałami. Pieczemy w temp. 400F ok. 10-15 min.
Przepis: http://zdrowienatalerzu.pl/