Składniki
Masa serowa
– 1 kg sera twarogowego półtłustego zmielonego trzykrotnie lub twarogu na serniki
– 250 g cukru brzozowego (ksylitolu)
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 5 jajek
– 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– opcjonalnie:1 op. cukru z prawdziwa wanilią
Wierzch
– 250 g jogurtu greckiego
– 3 łyżki ksylitolu
Dodatki
– wiśnie
Przygotowanie
– Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
– Do misy miksera włóż zmielony ser, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Miksuj mieszadłem na średnich obrotach około 2 minut.
– Dodawaj pojedynczo jajka i krótko miksuj. Na koniec dodaj aromat waniliowy. Miksuj krótko tylko do połączenia składników, by nie napowietrzać masy serowej.
– Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę serową. Wyrównaj powierzchnię. Sernik przykryj folią aluminiową.
– Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz kolejne 90 minut.
– Sernik wyjmij z piekarnika i rozsmaruj na nim jogurt wymieszany z cukrem. –
– Wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
– Ostudzony wstaw do lodówki na kilka godzin- najlepiej na cała noc. Podawaj z owocami.
Przepis: http://www.lekkowkuchni.pl/