Sałatka z czarnej soczewicy

Składniki:

  • 200 g czarnej soczewicy beluga
  • 1 brokuł
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • garść słonecznika łuskanego
  • garść pestek dyni
  • starty ser Pecorino
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy ostrej
  • sól i pieprz
  • świeży szczypiorek

Przygotowanie:

– Do gotującej się wody wsypać 180 g soczewicy (uprzednio namoczonej). Gotować ok. 40 min. Wyjąć i ostudzić. (uwaga soczewicę solimy pod koniec gotowania!)

– Brokuł pokroić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty. Ostudzić.

– Na patelni podprażyć pestki dyni i słonecznik z odrobiną soli. Odstawić i wystudzić.

– Przygotować dressing. Wymieszać razem oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę. Doprawić solą i pieprzem.

– Soczewicę, brokuły, przekrojone w pól pomidorki umieścić w dużej misce. Dodać podprażony słonecznik, dynię oraz dressing. Całość wymieszać.

– Podawać obficie posypane serem Pecorino

Przepis: http://kingaparuzel.pl/

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *