Składniki
– 1 jajko
– 1 łyżka białego octu winnego
– garść roszponki
– garść listków kolendry
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 1 łyżka musztardy francuskiej
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka zielonej cebulki
– sól i pieprz
Przygotowanie
– W rondelku zagotuj wodę z 1 łyżką białego octu winnego
– Na talerzu wyłóż umytą roszponkę i liście kolendry oraz posiekana zielona cebulkę.
– Przygotuj dressing mieszając w szklance olej, sok z cytryny, musztardę z sola i pieprzem – odłóż.
– Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień. Jajko rozbij do szklanki. Gwałtownym ruchem przelej je do ciepłej lecz nie „bulgotającej” wody.
– Białko formuj delikatnie łyżką nadając mu ładny kształt. Kiedy białko się zetnie gotuj jeszcze jajko ok 2-3 min na średnim ogniu podważając delikatnie od dołu aby nie przykleiło się do dna rondelka.
– Wyjmij jajko łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, osusz. Wyłóż na przygotowaną zieleninę i skrop przygotowanym dressingiem.
Przepis: http://kingaparuzel.pl/