Nugetsy i frytki z batata

frytki z batata i nugetsy

Domowe nugetsy i frytki z batata

 

Składniki:

  • 1 duży batat
  • 150 g piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tartej mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku

Przygotowanie:

Batata umyj i pokrój w paski – najpierw na grube plastry, później na podłużne frytki. Nasmaruj je oliwą i solidnie posól, po czym przełóż frytki na blachę z papierem do pieczenia. Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w paski. Mięso natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem (może być też świeży czosnek, przeciśnięty przez praskę). Jeśli masz chęć zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie w mące kokosowej, wtedy powstanie bardzo chrupiąca panierka, jeśli wolisz bardziej miękkie nugetsy po prostu obtocz je w mące, ja właśnie tak zrobiłam. Gotowe ułóż na blaszce obok frytek. Frytki skrop wodą, a kurczaka posyp mozzarellą. Piecz danie przez 30 minut – 15 minut na termoobiegu w 180 stopniach, później na górnym grillu. Podawaj z ajwarem lub keczupem!

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *