Pieczona gruszka z ricottą
Składniki:
– 4 gruszki
– 150g sera ricotta
– 2 krople aromatu waniliowego
– 4 łyżki miodu
– 4 łyżki płatków migdałowych
– orzechy włoskie
– 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Gruszki umyj i przekrój na pół. Wydrąż z nich gniazda nasienne. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i nafaszeruj serem ricotta wymieszanym wcześniej z aromatem waniliowym. Następnie na wierzchu ułóż płatki migdałowe oraz orzechy, po czym posyp je cynamonem i polej miodem. Wstaw gruszki do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni i zapiekaj przez 15-20 minut. Powinny się zarumienić, zmięknąć oraz puścić sok. Smacznego!
Przepis:
http://www.elle.pl/kuchnia/artykul/pieczona-gruszka-z-serkiem-ricotta