Gofry z mąki orkiszowej z owocami

Wegańskie gofry orkiszowe z super foods

 

Gofry z mąki orkiszowej z owocami

Składniki na gofry:

– 1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego

– 1 łyżeczka octu jabłkowego

– 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej

– 1/2 szklanki płatków owsianych

– 1/4 szklanki wiórków kokosowych

– 1 łyżeczka nasion chia

– 1 łyżeczka chlorelli

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/4 łyżeczki soli himalajskiej

– 3 łyżki oleju kokosowego

– 2 łyżki syropu klonowego

– 1 i 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Przygotowanie:

W misce połącz mleko z octem jabłkowym i pozostaw płyn na 5 minut. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę orkiszową z płatkami owsianymi, wiórkami, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodaj suche składniki do mokrych, zmiksuj całość. Posmaruj gofrownicę olejem kokosowym i mocno ją rozgrzej. Wylewaj szpatułką 1/3 ciasta do formy i piecz wafle, aż staną się rumiane i chrupiące. Serwuj je z dodatkie super foods – jeżynami i jagodami goji!

Przepis:

http://www.elle.pl/kuchnia/artykul/weganskie-gofry-orkiszowe-z-super-foods

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *