Leczo z ciecierzycą

Leczo z ciecierzycą

Składniki na 4 porcje:

– 1 czerwona cebula
– 1 puszka ciecierzycy
– 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego lub innego

– 1/2 łyżeczki syropu z agawy
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

– 1 zielona papryka
– 1 żółta papryka
– 2 czerwone papryki

– 1 cukinia

– 1 puszka pomidorów
– sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Pa­pry­kę po­kro­ić na duże, kwa­dra­to­we ka­wał­ki, ce­bu­lę po­sie­kać w grubą kost­kę, pusz­kę cie­cie­rzy­cy od­są­czyć z za­le­wy. Na dnie sze­ro­kie­go garn­ka z gru­bym dnem roz­grzać kilka łyżek oleju, dodać ce­bu­lę z cie­cie­rzy­cą i sma­żyć przez 2 – 3 mi­nu­ty.

Na­stęp­nie dodać wszyst­kie przy­pra­wy, sma­żyć ko­lej­ną mi­nu­tę i dodać pa­pry­ki. Sma­żyć przez 10 minut.

W tym cza­sie cu­ki­nię po­kro­ić na pół-ta­lar­ki. Dodać do pa­pryk, za­mie­szać, sma­żyć 3 mi­nu­ty i wlać po­mi­do­ry. Dusić na dużym ogniu bez przy­kry­cia przez 5 – 10 minut, do­pra­wić solą oraz pie­przem. Po­da­wać z chle­bem, kaszą lub ryżem.

Przepis:

Leczo z ciecierzycą

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *