Banan w cieście skradł moje serce! Chrupiąca skórka, słodycz i miękkość jest to szał dla podniebienia, niebo w gębie i milion innych epitetów, które nie są w stanie wyrazić dobroci tego, co czułam – jedząc:) Podane na puszystym omlecie wg. Karola Okrasy to wprost… magia, śniadanie mistrzów, ekskluzywne i wyborne jedzenie, które możesz przyrządzić sobie Ty sam w zaciszu swojej domowej kuchni. Dasz wiarę?! Jedyne, czego potrzebujesz to odrobina dobrej woli, garść cierpliwości, szczypta umiejętności kulinarnych i kilka składników:) Tego typu śniadanie to sytość na długie godziny, energia, deser, zaspokojenie kubków smakowych. Ah! Czego chcieć więcej? Czy można piękniej zacząć dzień?
Składniki na porcję dla jednej osoby:
Omlet:
- 2 jajka
- 50 g śmietany 18% (dobrze sprawdzi się także jogurt naturalny, grecki itp.)
- 10 g mąki
- odrobina oleju do smażenia
Banan w cieście:
- 100 g banana
- 25 ml mleka(u mnie było to migdałowe)
- 20 g mąki (u mnie jaglana)
- 10g oleju do smażenia(u mnie kokosowy)
Przygotowanie:
Omlet:
- Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy mąkę i śmietanę, mieszamy na gładką masę – natomiast do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na prawie sztywną pianę. Następnie pianę dodajemy do żółtek i baaaardzo bardzo delikatnie i powoli mieszamy.
- NIEROZGRZANĄ patelnię smarujemy olejem i wylewamy masę. Smażymy na małym ogniu, aż spód się leciutko przypiecze, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 10minut.
Banan:
- Do miseczki wlewamy mleko i wsypujemy mąkę, mieszamy na gładką masę. Banana kroimy w talarki i wrzucamy do miseczki. Dokładnie obtaczamy przygotowaną masą.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy zawartość miseczki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
- W tym czasie nasz omlet powinien już być gotowy. Podajemy razem 😉 Pyszne śniadanko!
Makro:
- kcal: 525
- B:18,34
- T:30,55
- W:43,74
Przepis przygotowany przez autorkę bloga www.fitnat.pl oraz udostępniony na tym blogu za jej zgodą.