Dyniowe ciastka z czekoladą
Składniki na około 18 ciasteczek:
Suche składniki:
– 1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki imbiru
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
Mokre składniki:
– 3/4 szklanki purée z dyni*
– 1/4 szklanki delikatnego oleju
– 3/4 szklanki cukru trzcinowego
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W dużej misce połączyć suche składniki, w mniejszej wymieszać przy pomocy miksera olej razem z cukrem. Następnie dodać dyniowe purée i wszystko ponownie zmiksować.
Powoli dodawać mokre składniki do suchych, mieszając wszystko szpatułą lub drewnianą łyżką. Mieszać krótko, kiedy tylko składniki się połączą dodać czekoladę i delikatnie wmieszać ją w ciasto.
Przy pomocy łyżki nakładać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia kleksy, świetnie sprawdza się tu łyżka do lodów. Kiedy całe ciasto będzie wyłożone, wsunąć ciastka do piekarnika i piec 12 – 14 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe tego samego dnia, dobrze jest zjeść je w ciągu dwóch dni od upieczenia.
* Jak zrobić purée z dyni: dynię należy przekroić na pół, następnie położyć na blasze piekarnika skórą do dołu i piec w skorupie w 200 stopniach przez około godzinę lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Następnie usunąć pestki, a potem wydłubać łyżką miąższ z dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée.
Przepis:
http://www.jadlonomia.com/przepisy/dyniowe-ciasteczka-z-czekolada/