Domowe nugetsy i frytki z batata
Składniki:
- 1 duży batat
- 150 g piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka tartej mozzarelli
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
Przygotowanie:
Batata umyj i pokrój w paski – najpierw na grube plastry, później na podłużne frytki. Nasmaruj je oliwą i solidnie posól, po czym przełóż frytki na blachę z papierem do pieczenia. Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w paski. Mięso natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem (może być też świeży czosnek, przeciśnięty przez praskę). Jeśli masz chęć zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie w mące kokosowej, wtedy powstanie bardzo chrupiąca panierka, jeśli wolisz bardziej miękkie nugetsy po prostu obtocz je w mące, ja właśnie tak zrobiłam. Gotowe ułóż na blaszce obok frytek. Frytki skrop wodą, a kurczaka posyp mozzarellą. Piecz danie przez 30 minut – 15 minut na termoobiegu w 180 stopniach, później na górnym grillu. Podawaj z ajwarem lub keczupem!