Dorsz w orzechach na buraczanym pęczaku
Składniki:
Rybka:
- Polędwica z dorsza – ok. 100g
- Orzechy włoskie (zmielone na drobne kawałeczki) – 1 łyżka
- Czosnek niedźwiedzi – 2 szczypty (można pominąć lub zastąpić innymi ziołami)
- Sól, pieprz, sok z cytryny
Buraczany pęczak:
- Kasza pęczak owsiany (może być też jęczmienny) – 50g
- Burak – 0,5 średniej sztuki
- Bulion – 1 szklanka
- Odrobina soli
Surówka z kapusty pekińskiej:
- Kapusta pekińska – 1/4 główki
- Pomidory suszone – 2 – 3 sztuki
- Oliwki – kilka sztuk
- Cebula – do smaku
- Olej spod pomidorów suszonych – łyżeczka
- Pieprz
Przygotowanie:
Do gotującego się bulionu wsyp kaszę oraz pokrojone w kostkę buraki. Gotuj przez ok. 30 – 40 minut. W tym czasie przygotuj rybę. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Włóż do naczynia do zapiekania. Na wierzch ryby wyłóż grubą panierkę z orzechów. Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru wody. Kapustę posiekaj, dodaj oliwki i pokrojone pomidory oraz cebulę. Przypraw pieprzem i wymieszaj. Złóż potrawę i oprósz ją jeszcze czosnkiem niedźwiedzim lub innymi ziołami.
Przepis:
http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com