Składniki:
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 1 liść pora
- 2 liście kapusty włoskiej
- 2 lub 3 szklanki soku pomidorowego Tymbark
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 3 łyżki śmietanki z tofu
Przygotowanie
- Marchewkę, por, kapustę, soczewicę, czosnek, przyprawy gotujemy w wodzie lub bulionie.
- Pod koniec gotowania warzyw i soczewicy wyciągamy liście kapusty dodajemy sok pomidorowy i gotujemy jeszcze 3 min.
- Wszystkie składniki wlewamy do blendera i miksujemy dodając majonez z ziemniaka lub śmietankę z tofu. Podajemy z chlebem razowym z czosnkiem.
Śmietankę z tofu robimy miksując w blenderze:
- 1/2 kostki tofu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
- pieprz ziołowy
- 2 łyżki oleju
Dodajemy wody lub mleka sojowego tyle, aby uzyskać konsystencję śmietanki.
Przepis: http://zdrowienatalerzu.pl/