Brukselka z kaszą gryczaną

Składniki

  • 0.5 kg brukselki
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki pokrojonej pietruszki
  • pęczek szczypiorku (posiekany)
  • 3 ząbki czosnku (1 łyżka już przeciśniętego przez praskę)
  • olej
  • sól, pieprz ziołowy
  • żurawina (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki pokrojonych tostowanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Pokrojoną, umytą brukselkę podsmażamy na oleju  ok. 3 min, potem dodajemy ok 1/4 szklanki wody, soli i następnie gotujmy aż będzie lekko chrupiąca ( nie rozgtowana – wtedy jest nie smaczna). Można dodać też żurawinę.
  •  Pod koniec gotowania brukselki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sok z cytryny, pietruszkę, szczypiorek i orzechy włoskie. Dusimy dalej ok 30s do 1 min. (aż poczujemy zapach czosnku w powietrzu).
  • Brukselkę możemy podawać z  ugotowaną niepaloną kaszą gryczaną (palona ma mniej wartości)  lub z quinoa (komosa ryżowa – ryż peruwiański)

Przepis: zdrowienatalerzu.pl/

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *