SKŁADNIKI
- 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
- 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
- 2 ząbki czosnku
- po 1/2 łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, ostrej papryki, suszonego oregano
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- 100 g szpinaku
- ok. 80 g sera feta
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę wsypać do garnka, wlać 1 szklankę bulionu lub wody, doprawić solą i pieprzem, zagotować pod przykryciem. Gotować przez ok. 25 minut do miękkości, aż kasza wchłonie cały płyn.
- Na patelni na oleju z suszonych pomidorów delikatnie podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek. Dodać ugotowaną kaszę, przyprawy i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 – 3 minuty, doprawić solą i pieprzem.
- Dodać pokrojone suszone pomidory i smażyć przez 1 minutę. Dodać opłukany szpinak i mieszać podgrzewając aż zmięknie. Odstawić z ognia i posypać fetą (można obtoczyć ją w suszonym oregano).
Przepis: www.kwestiasmaku.com/