Składniki
- 0.5 kg brukselki
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki pokrojonej pietruszki
- pęczek szczypiorku (posiekany)
- 3 ząbki czosnku (1 łyżka już przeciśniętego przez praskę)
- olej
- sól, pieprz ziołowy
- żurawina (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki pokrojonych tostowanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Pokrojoną, umytą brukselkę podsmażamy na oleju ok. 3 min, potem dodajemy ok 1/4 szklanki wody, soli i następnie gotujmy aż będzie lekko chrupiąca ( nie rozgtowana – wtedy jest nie smaczna). Można dodać też żurawinę.
- Pod koniec gotowania brukselki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sok z cytryny, pietruszkę, szczypiorek i orzechy włoskie. Dusimy dalej ok 30s do 1 min. (aż poczujemy zapach czosnku w powietrzu).
- Brukselkę możemy podawać z ugotowaną niepaloną kaszą gryczaną (palona ma mniej wartości) lub z quinoa (komosa ryżowa – ryż peruwiański)
Przepis: zdrowienatalerzu.pl/