Leczo z ciecierzycą
Składniki na 4 porcje:
– 1 czerwona cebula
– 1 puszka ciecierzycy
– 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego lub innego
– 1/2 łyżeczki syropu z agawy
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
– 1 zielona papryka
– 1 żółta papryka
– 2 czerwone papryki
– 1 cukinia
– 1 puszka pomidorów
– sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Paprykę pokroić na duże, kwadratowe kawałki, cebulę posiekać w grubą kostkę, puszkę ciecierzycy odsączyć z zalewy. Na dnie szerokiego garnka z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać cebulę z ciecierzycą i smażyć przez 2 – 3 minuty.
Następnie dodać wszystkie przyprawy, smażyć kolejną minutę i dodać papryki. Smażyć przez 10 minut.
W tym czasie cukinię pokroić na pół-talarki. Dodać do papryk, zamieszać, smażyć 3 minuty i wlać pomidory. Dusić na dużym ogniu bez przykrycia przez 5 – 10 minut, doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z chlebem, kaszą lub ryżem.
Przepis: