Zupa krem ze szparagów i brokułów

Zupa-krem-ze-szparagów-i-brokułów

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek szparagów
  • 200 g mrożonych brokułów 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula wraz ze szczypiorem
  • 1 ząbek czosnku
  • 600 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 2 gałązki wraz z liśćmi świeżej bazylii
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą, odkrawamy twarde, jasne końce i obieramy za pomocą obieraczki do warzyw. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło z oliwą, szklimy pokrojoną wraz ze szczypiorem cebulę i dodajemy pokrojony na plasterki czosnek. Dodajemy pokrojonego na 3 cm kawałki szparaga oraz zmrożone brokuły i smażymy razem przez około 4 minut, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Przepis: www.tanio-szybko-smacznie.pl

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *