SKŁADNIKI
- 1 pęczek szparagów
- 200 g mrożonych brokułów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula wraz ze szczypiorem
- 1 ząbek czosnku
- 600 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego
- 2 gałązki wraz z liśćmi świeżej bazylii
- szczypta cukru
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą, odkrawamy twarde, jasne końce i obieramy za pomocą obieraczki do warzyw. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło z oliwą, szklimy pokrojoną wraz ze szczypiorem cebulę i dodajemy pokrojony na plasterki czosnek. Dodajemy pokrojonego na 3 cm kawałki szparaga oraz zmrożone brokuły i smażymy razem przez około 4 minut, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Przepis: www.tanio-szybko-smacznie.pl