SKŁADNIKI
- 1 kg dyni (obranej i oczyszczonej)
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (domowego)
- przyprawy: sól, pieprz
- dodatki: pestki dyni, natka pietruszki, szczypiorek
- ew. gęsty jogurt naturalny
PRZYGOTOWANIE
Obierz i oczyść z pestek dynię – pokrój ją w kostkę. Cebulę, marchew i czosnek obierz i pokrój. Wszystkie warzywa przełóż do garnka z grubszym dnem, dolej olej i zacznij smażyć. Po kilku minutach (warzywa zmiękły) wlej bulion i zacznij gotować zupę pod przykryciem. Po kilkunastu minutach sprawdź, czy warzywa są już miękkie. Jeśli tak, to skończ gotować i pozwól zupie lekko ostygnąć (nigdy nie używaj blendera do miksowania bardzo gorących dań!). Zmiksuj zupę na krem i ponownie wstaw ją na palnik. Dopraw ją solą i pieprzem. Podawaj zupę z pestkami dyni i/lub zielonymi natkami. Możesz do porcji dodać łyżkę gęstego jogurtu naturalnego.
Przepis: www.dbam-o-siebie.pl