SKŁADNIKI
- 4 nieduże cukinie
- 2 średnie cebule, obrane i pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 4 duże pomidory, bez skórki, pokrojone w kostkę (polecam usunąć sok z pestkami)
- 200 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Umyć cukinie, odciąć nożem końce i łyżeczką o ostrym brzegu wydrążyć miąższ. Należy zostawić ścianki o grubości 1 cm. Miąższ przełożyć do miseczki, a wydrążone cukinie posypać solą (pół łyżeczki) i odstawić na sicie, aby wyciekł z nich sok.
W tym czasie przygotować nadzienie. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić wszystkie składniki nadzienia: cebulę, pomidory, czosnek, płatki migdałowe, posiekany miąższ cukinii (ten, który został wydrążony), pół łyżeczki soli, pieprz i tymianek. Smażyć przez 5 minut, stale mieszając, na średnim ogniu. Zdjąć patelnię z ognia, wsypać do warzyw zielony pieprz, połowę mozzarelli i wszystko dokładnie wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wydrążone cukinie starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na posmarowanej oliwą (1 łyżka) brytfannie i nadziać każdą warzywno-serowym farszem. Posypać pietruszką i resztą mozzarelli. Skropić 1 łyżką i wstawić do piekarnika. Piec około 35 minut. Tak przygotowane cukinie podaje się niezbyt gorące. Odpowiednim dodatkiem jest kromka świeżej bułki lub ryż ugotowany na sypko i przyprawiony posiekanym koperkiem, świeżym tymiankiem, zmielonym czarnym pieprzem.
Przepis: www.jedzeniezpasja.com
situs toto
situs togel
slot resmi
slot gacor
situs togel
penidabet.it.com
situs togel
toto slot
toto slot
toto slot
rtp slot
slot gacor
slot gacor
prediksi hk
toto togel
toto togel
slot thailand
situs togel
situs togel
situs togel
toto slot
situs slot
slot gacor
slot gacor
slot thailand
slot gacor
bento4d
bento4d
bento4d
bento4d
bento4d
bento4d
bandar togel