SKŁADNIKI 4 PORCJE
- 1 średni batat (słodki ziemniak) – 340g,
- 2 średnie buraki – 210g,
- roszponka,
- 2 łyżki nasion granatu,
- 2 łyżki mieszanki prażonych nasion słonecznika, dyni i sezamu,
- 1 kulka mozzarelli pokrojona w kostkę,
- sos do sałatki: 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka tartego chrzanu, 2 łyżki miodu, 1/4 łyżeczki suszonego estragonu, pieprz, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól.
PRZYGOTOWANIE
Buraki wrzuć do wrzącej lekko osolonej wody i gotuj około 10-15 minut, następnie ostudź, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Batat umyj, wyszoruj skórkę i pokrój na nieduże kawałki. Naczynie żaroodporne przykryj papierem do pieczenia, na które wyłóż buraki i kawałki batata. Piekarnik rozgrzej do temperatury 210 stop. C i piecz warzywa do miękkości około 30-35 minut. Połącz składniki na sos. Na dno salaterki ułóż umyte, wysuszone wcześniej listki roszponki, polej 1/3 sosu sałatkowego. Upieczone warzywa polej resztą sosu i dokładnie wymieszaj – czynność tę wykonaj w oddzielnych naczyniach, (osobno dla ziemniaków, osobno dla buraków). Na roszponkę ułóż kawałki buraka i batatu, posyp nasionami granatu, prażonym słonecznikiem z nasionami dyni i sezamu, na koniec przyozdób mozzarellą.
Przepis: www.fantazjesmaku.weebly.com