Kotlety drobiowe z ryżem i surówką

Kurczak z ryżem i surówką

SKŁADNIKI 2 PORCJE

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka (350 g)
  • sól i pieprz
  • oliwa extra vergine
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych ziół (np. bazylii, tymianku, rozmarynu, szałwii, kolendry)

SURÓWKA:

  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • kilka różyczek brokuła
  • 1/2 małego jabłka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz, oliwa extra, sok z cytryny, musztarda miodowa, miód

RYŻ Z JARMUŻEM:

  • 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
  • 2 liście jarmużu ugotowane na parze
  • 1/2 cebuli cukrowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, oliwa i masło

PRZYGOTOWANIE

  • Kotlety drobiowe w ziołach: Filet opłukać, osuszyć, pokroić na 4 mniejsze filety (grubą część przekroić w poprzek na pół). Rozbić tłuczkiem na grubość ok. 6-7 mm. Włożyć do głębokiego talerza, doprawić solą, pieprzem, posypać drobno posiekanymi ziołami i natką, skropić 1 łyżką oliwy i 1 łyżką soku z cytryny, wymieszać, dokładnie obtoczyć mięso w składnikach i odłożyć na minimum pół godziny (lub do lodówki na dłużej). Rozgrzać patelnię grillową, położyć filety i grillować po ok. 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni.
  • Surówka: Koper włoski opłukać, cieniutko posiekać, włożyć do salaterki i oprószyć solą oraz pieprzem, wymieszać. Brokuła rozdrobnić w rozdrabniaczu lub drobno posiekać na desce na niewielkie kawałeczki. Ugotować je na parze przez ok. 2 minuty (lub na sitku nad wrzącą wodą lub po prostu w wodzie, odcedzić). Dodać do miski z koprem i wymieszać. Dodać poszatkowane jabłko, szczypiorek, posiekane orzechy i porwaną bazylię. Wszystko skropić 2 łyżkami soku z cytryny, dodać 1 łyżkę oliwy extra vergine, łyżeczkę musztardy miodowej oraz łyżeczkę miodu, dokładnie wymieszać.
  • Ryż: Na patelni podgrzać łyżkę masła i łyżkę oliwy (lub tylko oliwę), dodać pokrojoną w kosteczki cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać ugotowany ryż, sól, pieprz i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Jarmuż ugotować na parze (ok. 4 minuty) i obkroić liście od twardej łodyżki pośrodku. Odcięte liście jeszcze drobniej posiekać na desce i dodać na patelnię z ryżem, dodać posiekaną natkę i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 1-2 minuty.

Przepis: www.kwestiasmaku.com

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

slot gacor situs togel resmi situs slot https://disdukcapil.salatiga.go.id/ngacor/ slot gacor totomacau4d situs toto situs toto situs toto slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor rtp slot toto slot https://journal.dpkp.ciamiskab.go.id/ rtp slot rtp live slot gacor situs toto slot gacor situs toto situs toto togel https://faculdadediplomata.edu.br/-/ https://www.pilgrimagetour.in/-/ slot gacor situs toto slot gacor slot gacor rtp slot https://ejournal.yahukimokab.go.id/ https://mikrotik.itpln.ac.id/wp-content/uploads/ situs toto slot gacor slot gacor situs toto slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor situs toto toto slot bento4d bento4d bento4d bento4d bento4d https://www.smkn3banyumas.sch.id/-/ http://segalayangpop.id/-/ https://cpnsbatola.id/-/ https://www.urc.co.id/-/ slot777 situs togel bento4d bento4d slot777 bento4d https://smkn3banyumas.sch.id/-/ https://barkas.id/-/ cerutu4d rimbatoto https://smkn2depoksleman.sch.id/file/ https://smpitbinailmu.sch.id/ bakautoto bakau toto slot https://inspiracionspa.com.mx/-/ bento4d bento4d