SKŁADNIKI
2 PORCJE, PO 301 KCAL
- 50 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 awokado
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka lub wody
- 40 g sera feta
- 1 łyżka szczypiorku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Szpinak opłukać, posiekać. Na patelni podgrzać 0,5 łyżeczki masła, dodać przepołowiony czosnek oraz szpinak. Mieszając podgrzewać przez minutę aż szpinak zwiędnie i będzie miękki. Odłożyć na talerz.
- Na patelni roztopić pół łyżeczki masła i rozprowadzić je po całej patelni. W międzyczasie w misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem mleka lub wody, soli i pieprzu, starając się wtłoczyć w jajka powietrze.
- Masę jajeczną wylać na patelnię i smażyć przez ok. 2 minuty. Następnie ułożyć szpinak a po minucie smażenia dodać pokrojone awokado i fetę. Posypać szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. pół minuty do czasu aż masa jajeczna będzie już ścięta.
- Można złożyć na pół lub zawinąć w rulonik.
Przepis: www.kwestiasmaku.com