SKŁADNIKI 2 PORCJE
- 1 pojedynczy filet z kurczaka (350 g)
- sól i pieprz
- oliwa extra vergine
- sok z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanych ziół (np. bazylii, tymianku, rozmarynu, szałwii, kolendry)
SURÓWKA:
- 1/2 bulwy kopru włoskiego
- kilka różyczek brokuła
- 1/2 małego jabłka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz, oliwa extra, sok z cytryny, musztarda miodowa, miód
RYŻ Z JARMUŻEM:
- 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
- 2 liście jarmużu ugotowane na parze
- 1/2 cebuli cukrowej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, oliwa i masło
PRZYGOTOWANIE
- Kotlety drobiowe w ziołach: Filet opłukać, osuszyć, pokroić na 4 mniejsze filety (grubą część przekroić w poprzek na pół). Rozbić tłuczkiem na grubość ok. 6-7 mm. Włożyć do głębokiego talerza, doprawić solą, pieprzem, posypać drobno posiekanymi ziołami i natką, skropić 1 łyżką oliwy i 1 łyżką soku z cytryny, wymieszać, dokładnie obtoczyć mięso w składnikach i odłożyć na minimum pół godziny (lub do lodówki na dłużej). Rozgrzać patelnię grillową, położyć filety i grillować po ok. 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni.
- Surówka: Koper włoski opłukać, cieniutko posiekać, włożyć do salaterki i oprószyć solą oraz pieprzem, wymieszać. Brokuła rozdrobnić w rozdrabniaczu lub drobno posiekać na desce na niewielkie kawałeczki. Ugotować je na parze przez ok. 2 minuty (lub na sitku nad wrzącą wodą lub po prostu w wodzie, odcedzić). Dodać do miski z koprem i wymieszać. Dodać poszatkowane jabłko, szczypiorek, posiekane orzechy i porwaną bazylię. Wszystko skropić 2 łyżkami soku z cytryny, dodać 1 łyżkę oliwy extra vergine, łyżeczkę musztardy miodowej oraz łyżeczkę miodu, dokładnie wymieszać.
- Ryż: Na patelni podgrzać łyżkę masła i łyżkę oliwy (lub tylko oliwę), dodać pokrojoną w kosteczki cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać ugotowany ryż, sól, pieprz i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Jarmuż ugotować na parze (ok. 4 minuty) i obkroić liście od twardej łodyżki pośrodku. Odcięte liście jeszcze drobniej posiekać na desce i dodać na patelnię z ryżem, dodać posiekaną natkę i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 1-2 minuty.
Przepis: www.kwestiasmaku.com