SKŁADNIKI 2 PORCJE
- 400 g czerwonej soczewicy
- 10 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek otrąb owsianych
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (można mniej)
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Dodatkowo
- dwie bułki pełnoziarniste
- sałata fryzowana
- rzeżucha
- ser feta
- pomidor
- ketchup/jogurt grecki
PRZYGOTOWANIE
Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Po ostudzeniu zmielić przy pomocy blendera. Cebulę, pomidory i czosnek posiekać na drobno. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, następnie dodać pomidory i czosnek i jeszcze minutę podsmażać. Masę z soczewicy wymieszać dokładnie z otrębami, jajkiem, podsmażoną cebulą, czosnkiem i pomidorami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Na patelni rozgrzać olej. Z masy uformować kotlety (nam wyszło 10 sztuk) i smażyć na złocisto z obydwu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać w bułce z ulubionymi dodatkami.
Przepis: www.cookinggoodlooking.blog.pl