SKŁADNIKI
- 4 nieduże cukinie
- 2 średnie cebule, obrane i pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 4 duże pomidory, bez skórki, pokrojone w kostkę (polecam usunąć sok z pestkami)
- 200 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Umyć cukinie, odciąć nożem końce i łyżeczką o ostrym brzegu wydrążyć miąższ. Należy zostawić ścianki o grubości 1 cm. Miąższ przełożyć do miseczki, a wydrążone cukinie posypać solą (pół łyżeczki) i odstawić na sicie, aby wyciekł z nich sok.
W tym czasie przygotować nadzienie. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić wszystkie składniki nadzienia: cebulę, pomidory, czosnek, płatki migdałowe, posiekany miąższ cukinii (ten, który został wydrążony), pół łyżeczki soli, pieprz i tymianek. Smażyć przez 5 minut, stale mieszając, na średnim ogniu. Zdjąć patelnię z ognia, wsypać do warzyw zielony pieprz, połowę mozzarelli i wszystko dokładnie wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wydrążone cukinie starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na posmarowanej oliwą (1 łyżka) brytfannie i nadziać każdą warzywno-serowym farszem. Posypać pietruszką i resztą mozzarelli. Skropić 1 łyżką i wstawić do piekarnika. Piec około 35 minut. Tak przygotowane cukinie podaje się niezbyt gorące. Odpowiednim dodatkiem jest kromka świeżej bułki lub ryż ugotowany na sypko i przyprawiony posiekanym koperkiem, świeżym tymiankiem, zmielonym czarnym pieprzem.
Przepis: www.jedzeniezpasja.com