Składniki:
- 200 g czarnej soczewicy beluga
- 1 brokuł
- 200 g pomidorków koktajlowych
- garść słonecznika łuskanego
- garść pestek dyni
- starty ser Pecorino
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy ostrej
- sól i pieprz
- świeży szczypiorek
Przygotowanie:
– Do gotującej się wody wsypać 180 g soczewicy (uprzednio namoczonej). Gotować ok. 40 min. Wyjąć i ostudzić. (uwaga soczewicę solimy pod koniec gotowania!)
– Brokuł pokroić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty. Ostudzić.
– Na patelni podprażyć pestki dyni i słonecznik z odrobiną soli. Odstawić i wystudzić.
– Przygotować dressing. Wymieszać razem oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę. Doprawić solą i pieprzem.
– Soczewicę, brokuły, przekrojone w pól pomidorki umieścić w dużej misce. Dodać podprażony słonecznik, dynię oraz dressing. Całość wymieszać.
– Podawać obficie posypane serem Pecorino
Przepis: http://kingaparuzel.pl/