Gofry z mąki orkiszowej z owocami
Składniki na gofry:
– 1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
– 1/2 szklanki płatków owsianych
– 1/4 szklanki wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka nasion chia
– 1 łyżeczka chlorelli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki syropu klonowego
– 1 i 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie:
W misce połącz mleko z octem jabłkowym i pozostaw płyn na 5 minut. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę orkiszową z płatkami owsianymi, wiórkami, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodaj suche składniki do mokrych, zmiksuj całość. Posmaruj gofrownicę olejem kokosowym i mocno ją rozgrzej. Wylewaj szpatułką 1/3 ciasta do formy i piecz wafle, aż staną się rumiane i chrupiące. Serwuj je z dodatkie super foods – jeżynami i jagodami goji!
Przepis:
http://www.elle.pl/kuchnia/artykul/weganskie-gofry-orkiszowe-z-super-foods