Z
SKŁADNIKI:
-1 mala cebula
-300 g marchwi
-ok. 500 ml wody
-1 puszka pomidorów pelati
-ząbek czosnku
-3-4 łyżki jogurtu naturalnego (np.greckiego)
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz, ostra papryka, zioła do smaku
PRZYGOTOWANIE
Marchew obierz i pokrój na kawałki. Cebulę bierz i pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulkę i zeszklij. Po chwili dodaj rozgnieciony ząbek czosnku oraz marchew. Przesmaż przez chwilę i wlej wodę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i gotuj kolejne 10 minut.
Zupę zmiksuj blenderem dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami (dodałam trochę bazylii i oregano)oraz zapraw jogurtem naturalnym.
Przepis: www.lekkowkuchni.pl