SKŁADNIKI
- 1 nieduży kalafior (ok. 600-700 g)
- 1 puszka ciecierzycy (ok. 250 g) lub ⅓ szklanki surowej ciecierzycy
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) mielonego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- niecała łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne lub płatków chili
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- sos: dojrzałe awokado, 1,5 łyżki soku z cytryny, 2-3 łyżki wody
Ciecierzycę, jeśli surowa, moczyć najlepiej przez noc lub co najmniej kilka godzin, następnie ugotować w osolonej wodzie, do miękkości, ok. 30-40 minut. Następnie odcedzić i osuszyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (lub folią), wsypać ciecierzycę, włożyć do piekarnika i włączyć na 170 C. Ciecierzyca ma obeschnąć, trzymać ją wg uznania kilka minut. Po tym czasie blachę wyciągnąć. W misce wymieszać wszystkie przyprawy z oliwą, cytryną i miodem. Kalafiora opłukać, pokroić na różyczki, przełożyć do miski, dodać ciecierzycę i dokładnie wszystko wymieszać. Piec przez ok. 25-30 minut. Uważać, żeby kalafior za bardzo nie zmiękł i żeby się nie przypalił. Sos: wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Przepis: www.zielonysrodek.pl