SKŁADNIKI
– 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
– 1litr mleka roślinnego np.ryżowego, owsianego itp.
– 5 łyżek ksylitolu
– duża garść żurawiny
– garść prażonego na suchej patelni słonecznika
– garść orzechów laskowych
– garść orzechów włoskich
– ekstrakt waniliowy lub laska wanilii
PRZYGOTOWANIE
Kaszę podprażyć chwilę w pustym garnku, mieszając ją. Po kilku minutach gdy stanie się ciepława, zalewamy ją mlekiem, mieszamy, zmniejszamy palnik i garnek przykrywamy. Gotujemy pod przykryciem ok.25 minut, aż kasza wchłonie płyn. Ta kasza nie ma być sypka dlatego gotowana jest w dużej ilości płynu, u mnie było to mleko owsiane i ryżowe. Odstawiamy garnek z ugotowaną kaszą na kilka minut. Żurawinę zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy na ok.10 minut, następnie wodę odlewamy. Kaszę przekładamy do miski, dodajemy sparzoną żurawinę, rozdrobnione (tłuczkiem) orzechy, uprażone ziarna słonecznika, ekstrakt waniliowy i ksylitol.
www.smaczne-zdrowe.blogspot.com