SKŁADNIKI 4 PORCJE
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 cebula
- 750 ml bulionu warzywnego
- 3 marchewki
- 200 g mrożonego groszku
- pieprz
- sól w zależności czy bulion mamy słony czy nie
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Na patelni rozpuszczamy i rozgrzewamy masło. Dajemy pokrojona w kostkę cebule. Podsmażamy. Dodajemy kaszę pęczak i dokładnie mieszamy tak aby tłuszcz obtoczył wszystkie ziarenka. Zalewamy połową bulionu zostawiamy do gotowania cały czas sprawdzając czy nie trzeba dolać bulionu. Kiedy kasza wchłonie bulion dajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i zalewamy pozostałym bulionem. Gotujemy od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dajemy groszek i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie cały bulion.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.
Przepis: www.kaszomania.pl