SKŁADNIKI:
-400 g obranej marchwi
-1 jabłko (ok. 150g)
-300 g mąki razowej pełnoziarnistej
-170 g ksylitolu (można zastąpić trzcinowym)
-100 g orzechów włoskich
-15 g przyprawy korzennej
-20 g sody oczyszczonej
-4 jajka
-180 g oleju
-150 g maślanki
-polewa:
300 g waniliowego, mielonego serka twarogowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE
Marchew zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Orzechy posiekaj. W misce umieść wszystkie suche składniki i wymieszaj. W wysokim naczynie umieść olej, jajka i maślankę i wymieszaj widelcem. Połącz zawartość obu naczyń, dodaj startą marchew i jabłko i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników. Piekarnik nagrzej do 170 stopni, (piekłam na termoobiegu). Tortownicę o średnicy ok. 24 -25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Po upieczeniu ciasto wystudź. Serek wymieszaj z jogurtem i rozsmaruj na cieście.
Przepis: www.lekkowkuchni.pl