Fit gołąbki to przepis, który pozwoli na moment przenieść się smakiem do rodzinnego domu. Jedzenie jednego z moich ulubionych, ciężkostrawnych dań kuchni polskiej, bez wyrzutów sumienia jest dosyć trudne. Dlatego ułożyłam przepis tak, aby mógł gościć na Waszych fit obiadowych-talerzach.
Składniki (na porcję dla jednej osoby):
Gołąbki:
- główka kapusty
- 70g ryżu naturalnego (suchy)
- 150g mięsa mielonego z indyka
- cebula
- kilka pieczarek (opcjonalnie)
- łyżka oleju
- bulion
Sos:
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 75 g jogurtu naturalnego
- 10 g mąki (u mnie żytnia)
Przygotowanie gołabków:
- Sparzamy kapustę, wkładając ją do wrzącej wody, czekając aż liście odejdą. Wycinamy głąb ze środka kapusty. Rozbieramy ją z liści.
- Cebule i pieczarki szklimy na łyżce oleju, ryż gotujemy al dente.
- Mielone mięso przyprawiamy (ja dodałam sól himalajską, pieprz czarny i ziołowy, bazylię, oregano, kminek), dodajemy ryż i cebulkę z pieczarkami.
- Farsz zawijamy w kapustę i wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego liśćmi kapusty.
- Wszystko zalewamy bulionem i pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach
Przygotowanie sosu:
- Przecier wlewamy do garnuszka
- Zagęszczamy sos mąką, jogurtem i odrobiną wody
- Przyprawiamy (u mnie zioła prowanskalskie, bazylia, oregano)
Mi z tego przepisu wychodzi ok. 4 spore gołąbki, całość 650 kcal 😉
Przepis przygotowany przez autorkę bloga www.fitnat.pl oraz udostępniony na tym blogu za jej zgodą.