Składniki
– 1 łyżka roztopionego masła klarowanego (lub innego zdrowego tłuszczu)
– 70 g suszonych daktyli
– 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
– 1 łyżeczka startego imbiru
– 5 łyżek masła orzechowego
– 2 łyżki zdrowej nutelli (jedno rozgniecione awokado mieszamy z 2-3 łyżkami kakao)
– 3 łyżki drobno pokrojonych migdałów
– szczypta soli
– 2 łyżki wiórek kokosowych
Czekoladowa polewa
– 3-4 łyżki zdrowej nutelli lub zamiennika z awokado lub pół tabliczki dobrej czekolady (przynajmniej 70 proc. kakao
– 1 łyżeczka masła klarowanego
– 1 łyżka syropu z agawy lub 1 łyżka miodu (słodzidło musi być w formie płynu – dzięki temu jest bardziej płynne jako polewa)
– 1 łyżka wiórek kokosowych (do posypania polewy)
Przygotowanie
– Pokrój daktyle i rozgnieć je widelcem.Jeżeli nie są wystarczająco miękkie, należy zmoczyć je w ciepłej wodzie na dwie minuty i dopiero potem rozgnieść.
– Do daktyli dodajemy łyżkę roztopionego masła klarowanego i 5 łyżek masła orzechowego., nutellę, sól, imbir i dokładnie wszystko wymieszaj.
– Pokrój migdały i dodaj do masy.
– Dodaj amarantus i bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki – a najlepiej je zmiksuj.
– Wylej masę na blachę przykrytą papierem do pieczenia i za pomocą dłoni wyrównaj powierzchnię.
– Wszystkie składniki na polewę wrzuć do małego garnuszka, a następnie garnuszek włożyć do większego garnka, wypełnionego do 1/4 wodą.
– Wstawić na ogień, roztopić tak, by polewa była na tyle płynna, by spokojnie dała się rozsmarować na naszych batonach.
– Wylewamy polewę na batony. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
– Wsadź wszystko do lodówki na 3 godziny (a najlepiej na noc).
– Następnie wyciągnij batony z lodówki, pokrój na odpowiednie kawałki. Przechowywane w lodówce mogą wytrzymać bardzo długo
Przepis: www.codzienniefit.pl