Zupa z czerwonej soczewicy

8 grudnia 2016 15:33 Opublikowane przez Zostaw swój komentarz

ZUPA Z SOCZEWICY CZERWONEJ

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść pora
  • 2 liście kapusty włoskiej
  • 2 lub 3 szklanki soku pomidorowego Tymbark
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 3 łyżki  śmietanki z tofu

Przygotowanie

  •  Marchewkę, por, kapustę, soczewicę, czosnek, przyprawy gotujemy w wodzie lub bulionie.
  • Pod koniec gotowania  warzyw i soczewicy wyciągamy liście kapusty dodajemy sok pomidorowy i gotujemy jeszcze 3 min. 
  • Wszystkie składniki wlewamy do blendera i miksujemy dodając majonez z ziemniaka lub śmietankę z tofu. Podajemy z chlebem razowym z czosnkiem.

Śmietankę z tofu robimy miksując w blenderze:

  • 1/2 kostki tofu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki oleju

Dodajemy wody lub mleka sojowego tyle, aby uzyskać konsystencję śmietanki.

Przepis: http://zdrowienatalerzu.pl/




Dodaj komentarz