Zupa krem z dyni

20 września 2016 10:45 Opublikowane przez Zostaw swój komentarz

Kürbissuppe

SKŁADNIKI

  • 1 kg dyni (obranej i oczyszczonej)
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (domowego)
  • przyprawy: sól, pieprz
  • dodatki: pestki dyni, natka pietruszki, szczypiorek
  • ew. gęsty jogurt naturalny

PRZYGOTOWANIE

Obierz i oczyść z pestek dynię – pokrój ją w kostkę. Cebulę, marchew i czosnek obierz i pokrój. Wszystkie warzywa przełóż do garnka z grubszym dnem, dolej olej i zacznij smażyć. Po kilku minutach (warzywa zmiękły) wlej bulion i zacznij gotować zupę pod przykryciem. Po kilkunastu minutach sprawdź, czy warzywa są już miękkie. Jeśli tak, to skończ gotować i pozwól zupie lekko ostygnąć (nigdy nie używaj blendera do miksowania bardzo gorących dań!). Zmiksuj zupę na krem i ponownie wstaw ją na palnik. Dopraw ją solą i pieprzem. Podawaj zupę z pestkami dyni i/lub zielonymi natkami. Możesz do porcji dodać łyżkę gęstego jogurtu naturalnego.

Przepis: www.dbam-o-siebie.pl




Dodaj komentarz