Szpinakowy omlet z fetą i mozarellą

13 stycznia 2017 21:50 Opublikowane przez Zostaw swój komentarz

omlet_szp2

 

Jeśli jesteś miłośnikiem sera i szpinaku ten omlet jest własnie dla Ciebie. Jeśli nie, po spróbowaniu na pewno zmienisz zdanie. Ciągnący się ser mozarella, delikatna konsystencja i słony smak fety to istne niebo w gębie ❤ Do tego jest daniem, które lubię jeść najbardziej, czyli omlet. Nasuwa mi się jedno słowo… IDEAŁ ❤ Co ciekawe, to wspaniałe połączenie powstało w wyniku przypadku czyli czyszczenia przeze mnie lodówki. U mnie gości jako białkowo-tłuszczowa kolacja bogata w wiele składników odżywczych.

 

Składniki na porcje 350 kcal:

  • 200g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
  • 1 jajko
  • 30 g półtłustego sera feta
  • 50 g mozzarelli
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oleju

 

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  2. Wrzucamy szpinak i czekamy aż się rozmrozi, przyprawiamy go (u mnie sól i czosnek granulowany).
  3. W międzyczasie wbijamy jajko do miseczki i roztrzepujemy, kroimy mozarellę w plasterki a fetę rozdrabniamy.
  4. Rozmrożony szpinak zalewamy jajkiem.
  5. Oba sery układamy na omlecie, kolejno najpierw feta i przykrywamy mozarellą.
  6. Zapiekamy 2-3 minutki pod przykryciem.
  7. Cieszymy się smakiem wykwintnego a zarazem mega prostego dania.

 

Przepis przygotowany przez autorkę bloga www.fitnat.pl oraz udostępniony na tym blogu za jej zgodą.

 

omlet_szp




Dodaj komentarz