Sałatka z roszponką i jajkiem w koszulce

6 grudnia 2016 14:27 Opublikowane przez Zostaw swój komentarz

DSC_1771

Składniki

– 1 jajko

– 1 łyżka białego octu winnego

– garść roszponki

– garść listków kolendry

– 1 łyżka oleju rzepakowego

– 1 łyżka musztardy francuskiej

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1 łyżka zielonej cebulki

– sól i pieprz

Przygotowanie

– W rondelku zagotuj wodę z 1 łyżką białego octu winnego

– Na talerzu wyłóż umytą roszponkę i liście kolendry oraz posiekana zielona cebulkę.

– Przygotuj dressing mieszając w szklance olej, sok z cytryny, musztardę z sola i pieprzem – odłóż.

–  Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień. Jajko rozbij do szklanki. Gwałtownym ruchem przelej je do ciepłej lecz nie „bulgotającej” wody.

– Białko formuj delikatnie łyżką  nadając mu ładny kształt. Kiedy białko się zetnie gotuj jeszcze jajko ok 2-3 min na średnim ogniu podważając delikatnie od dołu aby nie przykleiło się do dna rondelka.

– Wyjmij jajko łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, osusz. Wyłóż na przygotowaną zieleninę i skrop przygotowanym dressingiem.

Przepis: http://kingaparuzel.pl/




Dodaj komentarz