Polskie Gołąbki w wersji FIT

13 stycznia 2017 21:15 Opublikowane przez Zostaw swój komentarz

golabki

 

Fit gołąbki to przepis, który pozwoli na moment przenieść się smakiem do rodzinnego domu. Jedzenie jednego z moich ulubionych, ciężkostrawnych dań kuchni polskiej, bez wyrzutów sumienia jest dosyć trudne. Dlatego ułożyłam przepis tak, aby mógł gościć na Waszych fit obiadowych-talerzach.

 

Składniki (na porcję dla jednej osoby):

 

Gołąbki:

  • główka kapusty
  • 70g ryżu naturalnego (suchy)
  • 150g mięsa mielonego z indyka
  • cebula
  • kilka pieczarek (opcjonalnie)
  • łyżka oleju
  • bulion

Sos:

  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 10 g mąki (u mnie żytnia)

 

Przygotowanie gołabków:

  • Sparzamy kapustę, wkładając ją do wrzącej wody, czekając aż liście odejdą.  Wycinamy głąb ze środka kapusty. Rozbieramy ją z liści.
  • Cebule i pieczarki szklimy na łyżce oleju, ryż gotujemy al dente.
  • Mielone mięso przyprawiamy (ja dodałam sól himalajską, pieprz czarny i ziołowy, bazylię, oregano, kminek), dodajemy ryż i cebulkę z pieczarkami.
  • Farsz zawijamy w kapustę i wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego liśćmi kapusty.
  • Wszystko zalewamy bulionem i pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach

 

Przygotowanie sosu:

  • Przecier wlewamy do garnuszka
  • Zagęszczamy sos mąką, jogurtem i odrobiną wody
  • Przyprawiamy (u mnie zioła prowanskalskie, bazylia, oregano)

 

Mi z tego przepisu wychodzi ok. 4 spore gołąbki, całość 650 kcal 😉

 

Przepis przygotowany przez autorkę bloga www.fitnat.pl oraz udostępniony na tym blogu za jej zgodą. 

 

golabki2




Dodaj komentarz