Przepisy na podwieczorek

Podwieczorki w stylu fit przyrządzane według sprawdzonych przepisów to świetna okazja, aby do swojej diety przemycić kilka smakołyków. Ten niewielki posiłek, który zwykle je się około 2-3 godzin po obiedzie jest często traktowany jako przerwa na popołudniową kawę lub herbatę i pasującą do niej słodką przekąskę. Jeżeli nie chcesz zaprzepaścić efektów diety wspomagającej trening EMS, zamiast gotowych batoników czy wypieków cukierniczych wybierz coś z naszych przepisów. Idealne pomysły dla siebie znajdą zarówno fani słodyczy, jak i miłośnicy nieco bardziej wytrawnych smaków. Zanim przejdziemy do przepisów sprawdźmy jeszcze, co należy wiedzieć o przedostatnim posiłku!

 

Ile kalorii powinno się dostarczyć organizmowi w fit podwieczorku?

Fit podwieczorek powinien dostarczać organizmowi około 5% dziennego zapotrzebowania na kalorie. To o połowę mniej niż drugie śniadanie, którego kaloryczność według ekspertów stanowić powinna około 10% wszystkich źródeł energii spożywanych przez nas każdego dnia. Ta różnica wynika z prostego faktu: drugie śniadanie jemy w pierwszej połowie dnia, a podwieczorki często tuż przed kolacją. W drugiej połowie dnia nasze zapotrzebowanie na energię jest zwykle mniejsze, więc aby zapobiec odkładaniu się nadmiaru dostarczonych kalorii w postaci niechcianych fałdek, zaleca się po prostu zjedzenie mniej kalorycznego posiłku.

 

Należy jednak pamiętać, że zapotrzebowanie Twojego organizmu na energię jest indywidualne i zależy od masy ciała, poziomu aktywności fizycznej, tempa metabolizmu, a także czynników takich jak płeć, wiek czy stan zdrowia. Oznacza to, że nie zawsze możemy kierować się uśrednionymi normami, według których codziennie powinno się dostarczyć około 2000 kcal, a na diecie redukcyjnej zmniejszyć tę liczbę o 300, 500 czy 800. Drobne osoby o niskim poziomie aktywności świetnie będą czuły się nawet przyjmując 1200 kcal na dobę, jednak osoby o większej masie ciała i znacznie wyższym poziomie codziennej aktywności będą wymagały znacznie więcej energii. Zawsze dopasowujmy więc kaloryczność posiłku idealnie do naszych potrzeb, a nie do uśrednionych danych z tabelek.

 

Posiłek ten powinien więc być niezbyt kaloryczny, choć jako jedyny może składać się przede wszystkim z cukrów prostych. Pamiętajmy jednak, że również one mają różne stopnie wartości dla naszego organizmu. Zamiast gotowego batonika, w którym poza węglowodanami znajdziemy też niezbyt zdrowe rodzaje tłuszczów, znacznie lepiej będzie więc wybrać naturalne, nieprzetworzone źródła cukrów takie jak świeże lub suszone owoce.

 

Czy istnieją zdrowe słodycze?

Miłośników słodyczy z pewnością ucieszy wiadomość, że nie wszystkie słodycze są niezdrowe. W domu z łatwością przygotujesz fit odpowiedniki gotowych ciasteczek czy batoników. Wystarczy wybierać najwyższej jakości produkty – pełnoziarnistą mąkę, nierafinowany cukier trzcinowy i gorzką, bogatą w kakao naturalną czekoladę – by samemu przyrządzić pyszną przekąskę do kawy czy herbaty. Sztuczne wzmacniacze smaku bez problemu zastąpisz naturalnymi przyprawami, a przesłodzone dżemy samodzielnie przygotowanymi masami owocowymi bez zbędnych dodatków.

 

A co dla fanów bardziej wytrawnych smaków?

Osoby, które nie przepadają za słodyczami, w żadnym wypadku nie powinny rezygnować z podwieczorku! Jest on bowiem jednym z pięciu zalecanych przez specjalistów posiłków, które powinniśmy zjeść każdego dnia. Ich właściwe rozłożenie w czasie pozwala utrzymać szybką przemianę materii i odpowiedni poziom glukozy we krwi przez cały dzień. Zamiast słodkiej przekąski można więc wybrać na przykład wytrawną sałatkę z dodatkiem białka w postaci chudego twarogu czy jajka w koszulce. Świetnym pomysłem są też warzywne kotleciki, które możemy przygotować w większej ilości i zamrozić, a następnie w miarę potrzeb odgrzewać codziennie w piekarniku.